BABBELART? VEEL MEER DAN EEN SPEL!

  • BabbelArt is een speelse gespreksmethode voor leerkrachten, jeugd- en cultuurwerkers om met leerlingen en jongeren in gesprek te gaan over kunst, cultuur en creativiteit.
  • BabbelArt kan gespeeld worden in verschillende contexten: als opwarmer voor een projectweek op school, als onderdeel van een cultureel traject in het jeugdhuis, bij de start van een vakantieweek in een cultuurhuis...
  • BabbelArt werd ontwikkeld met focus op jongeren van 10 tot 16 jaar en is ook inzetbaar voor andere doelgroepen- en doeleinden: vb. het volwassenenonderwijs, een teamdag met collega's, de vrijwilligerswerking van een organisatie...
VIDEOGETUIGENISSEN
Tieners, een jeugdmedewerker, een leerkracht en een publiekswerker live aan het woord over hun ervaring met BabbelArt:


Tieners Atheneum Brussel from Lasso vzw on Vimeo.


OPZET EN UITWERKING

Groepsbegeleiders en leerkrachten kunnen met BabbelArt peilen naar de motivaties, drempels, talenten en interesses van hun doelpubliek én het biedt een waardevolle bron van informatie om mee aan de slag te gaan in verdere projecten.

Is voetbal kunst volgens jou? Welke kunst verrast jou? Wat vind je minder boeiend? Hoe ga jij graag creatief aan de slag? Wat wil je nog meer ontdekken? Heb je al van slampoetry gehoord? Met deze en andere vragen wil BabbelArt de interesse in kunst en cultuur verder stimuleren.


Gedurende het spel gaan de spelers in kleine groepjes aan de slag aan de hand van verschillende opdrachten. Op een ludieke manier stimuleert het spel hen om ideeën aan te reiken, samen plannen te maken, beslissingen te nemen én tot een concreet resultaat te komen. Teamwork, luisterbereidheid, overtuigen en compromissen sluiten, zijn voorbeelden van competenties die via deze gespreksmethode ondersteund worden.

BabbelArt bestaat uit twee delen die apart gespeeld kunnen worden. Het is niet noodzakelijk om het eerste deel voorafgaand aan het tweede deel te spelen. De duur van het spel hangt af van welke delen van het spel je wilt spelen.

Het eerste deel van het spel stimuleert de reflectie over kunst, cultuur en creativiteit en wil de blik van de deelnemers hierover verruimen. Theater, dans, muziek en ook meer hedendaagse cultuuruitingen zoals fashion design, make-up art, slam poetry etc. vormen interessante uitgangspunten voor een gesprek over de plaats van kunst en cultuur in het leven van de spelers.

In het tweede deel organiseren de spelers hun eigen ideale kunstenfestival. De spelers creëren nieuwe activiteiten en denken na over de manier waarop ze deze activiteiten zullen tonen op het festival (workshop, expositie, optreden...). Ze bedenken een geschikte locatie en titel voor het festival en ze bepalen met welke partners er moet samengewerkt worden om het festival mogelijk te maken. Aan de hand van verschillende opdrachten vervolledigen de spelers de affiche die hun kunstenfestival presenteert.


BabbelArt ontdekken

Ben je leerkracht, jeugdwerker, publieksmedewerker of kunstenaar en wil je weten op welke manier je BabbelArt kan inzetten in jouw werking? BabbelArt ontdekken kan op verschillende manieren:


Op 19 april en 15 mei 2018 organiseerde Lasso een vorming 'Train the trainer' waar BabbelArt spelenderwijs ontdekt kon worden. Tijdens de Try Out Teens Inspiratiedag op 20 februari 2018 kon je de gespreksmethode uitproberen en werd het door de leerlingen van het 3de jaar van het Atheneum Brussel gespeeld. Klik hier voor het uitgebreide fotoverslag.


BabbelArt maakt deel uit van het project Try Out Teens waarvoor verschillende tools ontwikkeld werden. Klik hier voor een overzicht van deze tools.

BabbelArt werd ontwikkeld op initiatief van Lasso in samenwerking met de spelexperten van De Aanstokerij, met de steun van de Vlaamse overheid en de VGC.