Documentatie

 • 27/11/2014

  De reflectietoolkit bestaat uit een bundel met 13 oefeningen die je doen nadenken over de kwaliteit van je cultuureducatieve werking aan de hand van workshopposters. Deze tools helpen je als organisatie of team om keuzes te maken en groeipaden uit te tekenen. Naast de tools zelf (en instructies hoe je ze moet gebruiken), vind je in de bundel ook meer uitleg over het kwaliteitskader dat aan de basis ligt van deze toolkit.

  Meer lezen
 • 21/10/2014

  Op maandag 6 oktober organiseerde Lasso in samenwerking met BKO/RAB en Culture & Démocratie voor de tweede keer een lunchmoment waarbij de nadruk lag op de link tussen cultuur en onderwijs, over de gemeenschapsgrenzen heen. Na een plenaire sessie in de voormiddag over de vraag 'Wat is de plaats van kunsteducatie in het FR/NL onderwijs?', konden de deelnemers tijdens de lunch aanschuiven aan enkele praktijktafels. Vertegenwoordigers van onderwijs- en cultuurinstellingen stelden hun ervaringen met cultuurprojecten op en met Brusselse scholen voor. Het verslag van de plenaire sessie kan je op deze pagina downloaden.

  Meer lezen
 • 16/10/2014
  Om het werk aan de landschapstekening kunsten te voeden, schreef Erwin Jans op vraag van BAM, VTi en Muziekcentrum Vlaanderen een essay over kunst en participatie.
  Meer lezen
 • 02/07/2014

  Cahier - Interact # 6 stelt de kunstenaar in Brussel centraal. Lasso & BKO/RAB vroegen aan journaliste Julie Rodeyns om een aantal interviews af te nemen met verschillende kunstenaars die in hun werk een centrale plaats geven aan de Brusselse stedelijke realiteit. Het gaat hier om kunstenaars die er expliciet voor kiezen om projecten te ontwikkelen samen met Brusselse verenigingen, groepen, bewoners,...

  Meer lezen
 • 13/06/2014

  Een overzicht van interessante publicaties, werkdocumenten en organisaties over 'vrijwilligerswerk in de culturele sector'.

  Meer lezen
 • 28/05/2014

  Op woensdag 14 mei 2014 organiseerden Lasso en Vitamine C in de Beursschouwburg ARTopia. Het was een avond over de sociale kracht van kunstenaars, boordevol breinvoeding, inspiratie en kennismaking, waar Airan Berg samen met muzikant Tuur Florizoone meer toelichting gaf bij zijn acht utopia's.

  Meer lezen
 • 25/05/2014

  Van bij de oprichting van Culture & Démocratie, in 1994, wilde de organisatie cultuur promoten als een democratische waarde. Culture & Démocratie is doorheen de jaren geëvolueerd en richt zich nu vooral op het recht op te participeren aan het culturele leven. Neuf essentiels pour comprendre les « droits culturels » et le droit de participer à la vie culturelle, geschreven door Céline Romainville is een publicatie die aansluit bij die evolutie in de ideeën en acties die Culture & Démocratie al twintig jaar ontwikkelt.

  Meer lezen
 • 06/05/2014

  Op 29 april 2014 vond in BRONKS de inspiratiedag van Brede School plaats. Het verslag is nu beschikbaar.

  Meer lezen
 • 29/04/2014

  In het vijfde Cahier - Interact gaan we dieper in op de (complexe) kwestie van het cultuurbeleid in Brussel. Daarnaast legt Laurence Jenard (ex-directrice Recyclart en voorzitster RAB) uit hoe een multidisciplinaire organisatie als Recyclart omgaat met de verschillende niveaus die in Brussel bevoegdheden rond cultuur hebben. Het Cahier wordt afgesloten met een beschouwend interview met Ruth Collier en Ilke Adam, die vanuit hun eigen achtergrond een goed zicht hebben op het cultuurbeleid, het beleid rond interculturaliteit, diversiteit en participatie in de Vlaamse en in de Franse Gemeenschap én op de situatie in Brussel.

  Meer lezen
 • 17/04/2014

  Op 4 februari 2014 vond de Dag van de Cultuureducatie plaats. Het centrale thema was cultuur en verlies. Het verslag van die dag is nu beschikbaar, zowel via foto's, audio-opnames, powerpoints en video's.

  Meer lezen