Documentaire: Try Out Teens 2017 - Lasso from Mediaraven vzw on Vimeo.

We weten het zeker: in Brussel lopen massa's tieners rond met artistiek talent. Begin 2016 startte Lasso het driejarige project Try Out Teens rond artistieke talentenontwikkeling van tieners. Het project onderzoekt nieuwe pistes om de brug te slaan tussen hoe tieners cultuur (willen) beleven en het bredere culturele veld in Brussel. Hoe zorgen we ervoor dat deze talenten bovendrijven? Hoe versterken we ze?
Lasso ondersteunt leerkrachten, jeugd- en cultuurwerkers door middel van: tools, vormingen en de begeleiding van samenwerkingstrajecten.

Benieuwd naar wat de tieners er zelf van denken? Bekijk allereerst deze documentaire Try Out Teens waar tieners vertellen over hun ervaringen, ontwikkeld in samenwerking met vrijwilligers van MediaRaven:

Tools ter ondersteuning


Lasso ontwikkelt tools ter ondersteuning van leerkrachten, jeugdwerkers, cultuurwerkers... om met tieners artistiek aan de slag te gaan:

- Try Out Teens Magazine: een magazine waarin vier praktijken in beeld worden gebracht, opgestart in het jeugdwerk en telkens vanuit een andere invalshoek. Hier vind je de downloadversie in NL en in FR.

- Try Out Teens Guidelines: een bundeling van richtlijnen over hoe je met tieners kan werken rond artistieke talentontwikkeling, gebaseerd op gesprekken met professionals uit het Brusselse cultuur- en jeugdveld. Vind hier de downloadversie in NL en FR.

- BabbelArt: een speelse gespreksmethode voor leerkrachten, jeugdwerkers en cultuurwerkers om met tieners in gesprek te gaan over kunst en cultuur. BabbelArt werd werd ontwikkeld in samenwerking met spelexperten van De Aanstokerij.

- De documentaire Try Out Teens, gemaakt door MediaRaven, waarin tieners vertellen over hun deelname aan een artistiek traject.

Op dinsdag 20 februari stelden we deze tools voor in het kader van de Try Out Teens Inspiratiedag.
Andere tools worden ontwikkeld afhankelijk van de vragen vanuit ons netwerk. Als je ideeën, vragen of suggesties hebt, contacteer stephanie.lemmens@lasso.be

Raadpleeg hier alvast de bestaande publicaties (bestellen kan ook via deze link):

Vorming en inspiratie

We organiseren vormingen en inspiratiemomenten voor jeugd- en cultuurwerkers en geïnteresseerde leerkrachten waar we op verschillende manieren inzoomen op de artistieke talentontwikkeling van tieners.

Eerstkomende vormingsdagen Babbelart:

- Brussel, donderdag 19 april 2018 (voormiddag)
- Brussel, dinsdag 15 mei 2018 (voormiddag)
Inschrijvingen voor deze vormingsdagen zijn mogelijk vanaf 19 maart.

Vorige vormingen en inspiratiemomenten


Trajectbegeleiding

Lasso initieert en ondersteunt trajecten waarbij een jeugdwerking of school in zee gaat met een cultuurhuis. We treden op als matchmaker en brengen verschillende organisaties samen. We documenteren deze trajecten zodat ze als good practices kunnen dienen voor andere samenwerkingen.

Als je ook artistiek aan de slag wilt met tieners of je wilt jouw ervaring met ons delen, aarzel niet om ons te contacteren: stephanie.lemmens@lasso.be.

In het eerste projectjaar (2016) werden volgende samenwerkingen gelanceerd:

  • Karavane 1060: een artistieke residentie in de publieke ruimte (Tienerwerking Sint-Gillis, MUS-E Belgium en Collectif Baya)
  • Focus op ontmoeting en kennismaking tussen Ratatouille (D'Broej) en het kunstencentrum Beursschouwburg
  • Flits en Flash: een stageweek georganiseerd door het Roodebeekcentrum rond film en fotografie en met focus op samenwerking met externe partners waaronder BEAM, de multimediawerking van JES.
  • Artistieke workshops voor en door jongeren in Jeugdhuis De Branding en met ondersteuning van JHOB (Jeugdhuizen Ondersteuning Brussel)
  • Ça vient de chez nous: een minifestival rond muziek, dans en beeld georganiseerd door Jeugdhuis Chambéry (D'Broej) in het kader van het project Jonge Helden van Poppunt

Meer info?

Wens je meer informatie over Try Out Teens? Contacteer Stephanie Lemmens:
stephanie.lemmens@lasso.be
02 513 15 90 - 0488 813 778

Dit project wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid.