Cliquez ici pour la page BabbelArt FR


BabbelArt: veel meer dan een spel!

  • BabbelArt is een speelse gespreksmethode voor groepsbegeleiders, leerkrachten, (kunst)educatieve en vormingsmedewerkers die met een groep jongeren of volwassenen in gesprek willen gaan over hun artistieke en culturele interesses en ervaringen.
  • BabbelArt geeft inzicht in de leefwereld en verwachtingen van de spelers op vlak van kunst en cultuur en hoe ze hun eigen creativiteit willen beleven.
  • BabbelArt is tweetalig (NL/FR) en kan gespeeld worden met jongeren (vanaf 10 jaar) en volwassenen.
  • Babbelart kan verschillende doeleinden hebben: als opwarmer voor een vakantieweek in een cultuurhuis of een projectweek op school, als onderdeel van een groepsbuildingsactiviteit met collega's of vrijwilligers, als start van een cultureel traject in een vereniging, als brainstorm voor het organiseren van een eigen festival, voor het aanreiken van oefenkansen Nederlands of Frans...

Ontdek hier hoe een groep zesdejaars met BabbelArt aan de slag gaat en bekijk een leuk filmpje van het hele proces!

Benieuwd hoe je BabbelArt kan ontdekken en waar je het kan uitlenen of kopen? Kijk onderaan deze pagina voor meer info of contacteer ons via info@lasso.be of 02 513 15 90.
Wil je meer weten over hoe je een spel kan inzetten als (leer)middel om met groepen aan de slag te gaan? Laat je dan wegwijs maken door de publicaties van De Aanstokerij.

Getuigenissen

"BabbelArt vormt een leuke insteek om met jongeren op een gedragen, participatieve manier aan de slag te gaan. Het laat toe om op korte tijd veel ideeën te brainstormen en het geeft ruimte om eens af te wijken van de reeds bewandelde paden."

"Het is leuk dat het spel geen winnaars of verliezers heeft, hoewel voor jongeren een beetje competitie soms wel mag. Het voordeel aan BabbelArt is dat er de ruimte is om dit als begeleider zelf toe te voegen: wie raadt de meeste disciplines, wie legt de meeste kaartjes af, wie kan het creatiefste uitbeelden…" (Helena, Jeugdwerkster D'Broej op de Vorming BabbelArt)

Videogetuigenissen: tieners, een jeugdmedewerker, een leerkracht en een publiekswerker live aan het woord over hun ervaring met BabbelArt.


Opzet en uitwerking

Groepsbegeleiders, vormingsmedewerkers en leerkrachten kunnen met BabbelArt peilen naar de motivaties, drempels, talenten en interesses van hun doelpubliek én het biedt een waardevolle bron van informatie om mee aan de slag te gaan in verdere projecten. Is voetbal kunst volgens jou? Welke kunst verrast jou? Wat vind je minder boeiend? Hoe ga jij graag creatief aan de slag? Wat wil je nog meer ontdekken? Heb je al van slampoetry gehoord? Met deze en andere vragen wil BabbelArt de interesse in kunst en cultuur verder stimuleren.

Gedurende het spel gaan de spelers in kleine groepjes aan de slag aan de hand van verschillende opdrachten. Op een ludieke manier stimuleert het spel hen om ideeën aan te reiken, samen plannen te maken, beslissingen te nemen én tot een concreet resultaat te komen. Teamwork, luisterbereidheid, overtuigen en compromissen sluiten, zijn voorbeelden van competenties die via deze gespreksmethode ondersteund worden.

BabbelArt in detail

BabbelArt bestaat uit twee delen die apart gespeeld kunnen worden. Het is niet noodzakelijk om het eerste deel voorafgaand aan het tweede deel te spelen. De duur van het spel hangt af van welke delen van het spel je wilt spelen.

Het eerste deel van het spel stimuleert de reflectie over kunst, cultuur en creativiteit en wil de blik van de deelnemers hierover verruimen. In het tweede deel organiseren de spelers hun eigen ideale kunstenfestival. De spelers creëren nieuwe activiteiten en denken na over de manier waarop ze deze activiteiten zullen tonen op het festival (workshop, expositie, optreden...). Ze bedenken een geschikte locatie en titel voor het festival en ze bepalen met welke partners er moet samengewerkt worden om het festival mogelijk te maken.


BabbelArt ontdekken

Ben je groepsbegeleider, vormingsmedewerker, leerkracht, publieksmedewerker of kunstenaar en wil je weten op welke manier je BabbelArt kan inzetten in jouw werking? BabbelArt ontdekken kan op verschillende manieren:

- via een één-op-één gesprek waar we je beknopt doorheen BabbelArt en haar mogelijkheden loodsen
- via een vorming 'Train the trainer' op maat van jouw team waar je spelenderwijs alle details van BabbelArt leert kennen en we je tips geven over hoe het te spelen met jouw groep
- via een vorming met open inschrijving: word je graag op de hoogte gehouden van onze vormingen en andere activiteiten, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief (onderaan deze pagina)
- via een spelbegeleiding op maat van jouw groep waar we in tandem met de begeleider BabbelArt spelen


BabbelArt kopen of ontlenen

BabbelArt kan aangekocht worden aan 49€:
- Organisaties in Brussel: via Lasso, info@lasso.be, 02 513 15 90
- Organisaties in Vlaanderen: via De Aanstokerij

BabbelArt is ontleenbaar:
- door jeugdwerkers in Brussel: via de Jeugddienst van de VGC
- door iedereen die op één of andere manier betrokken is bij het onderwijs in Brussel: via het Onderwijscentrum Brussel
- door alle andere organisaties in Brussel: via Lasso, info@lasso.be, 02 513 15 90

Volgende uitleenvoorwaarden zijn van toepassing bij het ontlenen. Graag horen we ook jullie feedback na het ontlenen via dit feedbackformulier.

Meer info

BabbelArt werd ontwikkeld in kader van het project Try Out Teens, in samenwerking met de spelexperten van De Aanstokerij en met de steun van de Vlaamse overheid en de VGC.

Tijdens de Try Out Teens Inspiratiedag op 20 februari 2018 kon je de gespreksmethode uitproberen en werd het door de leerlingen van het 3de jaar van het Atheneum Brussel gespeeld. Op 19 april en 15 mei 2018 organiseerde Lasso een vorming 'Train the trainer' waar BabbelArt spelenderwijs ontdekt kon worden.

Voor meer info, contacteer Lasso via info@lasso.be of 02 513 15 90.