'Kinderen Baas' is een methodiek om jeugdorganisaties en cultuurorganisaties met elkaar  te laten kennismaken en samen een traject te laten afleggen om tot een gezamenlijke activiteit te komen. Participatie en innovatie staan hierin centraal. Als einddoel mogen de kinderen voor 1 dagje een cultuurhuis veroveren met hun speelse ideeën.

Deze methodiek kwam tot stand vanuit de samenwerking tussen JES Stadslabo en Lasso. We ontwikkelde een manier om een kader te creëren waarbij groepen kinderen in samenwerking met een cultuurhuis hun eigen ‘droom’-activiteit zelf konden gaan realiseren.

Nieuw! Kinderen Baas BXL gaat van start

In 2019-2020 wordt, met de steun van de Stad Brussel, het project Kinderen Baas BXL gerealiseerd. Kinderen Baas BXL is een project met twee proeftuinen. Daarin zal een plaats gegeven worden aan participatieve samenwerkingstrajecten tussen culturele organisaties en organisaties met een werking voor kinderen. Komen in aanmerking: kinderorganisaties die inzetten op culturele activiteiten in de vrije tijd binnen Brussel, Laken, Haren of Neder-Over-Heembeek. Het uiteindelijke doel is om twee groepen kinderen voor één dag ‘de baas’ te laten zijn in een cultuurhuis en hun ideeën te gaan concretiseren. Lasso doet hiervoor ook beroep op de expertise van JES Brussel. Hieronder meer informatie over de methodiek ‘Kinderen Baas’.


Doelstellingen van de methodiek

  • Brusselse kinderen leren cultuurhuizen kennen, de kinderen doen nieuwe ervaringen op.
  • Cultuurhuizen leren de 'Brusselse Ketjes' en hun leefwereld, wensen en noden kennen.
  • De stem van de kinderen staat centraal, creativiteit en emancipatie worden via een participatief proces mogelijk gemaakt.
  • Stimuleren van samenwerking tussen jeugd en cultuurpartners, streven naar duurzame samenwerkingsverbanden.

Contactinfo

Wil je graag meer weten over deze methodiek? Aarzel niet ons te contacteren!

Marijke Van Hassel, marijke.vanhassel@lasso.be 
Naomie Mawete Tuana, naomie.mawetetuana@lasso.be
T 02 513 15 90