'Kinderen Baas' is een methodiek om jeugdorganisaties en cultuurorganisaties met elkaar  te laten kennismaken en samen een traject te laten afleggen om tot een gezamenlijke activiteit te komen. Participatie en innovatie staan hierin centraal. Als einddoel mogen de kinderen voor 1 dagje een cultuurhuis veroveren met hun speelse ideeën.

Deze methodiek kwam tot stand vanuit de samenwerking tussen JES Stadslabo en Lasso. We ontwikkelden een manier om een kader te creëren waarbij groepen kinderen in samenwerking met een cultuurhuis hun eigen ‘droom’-activiteit zelf konden gaan realiseren.

Doelstellingen van de methodiek

  • Brusselse kinderen leren cultuurhuizen kennen, de kinderen doen nieuwe ervaringen op.
  • Cultuurhuizen leren de 'Brusselse Ketjes' en hun leefwereld, wensen en noden kennen.
  • De stem van de kinderen staat centraal, creativiteit en emancipatie worden via een participatief proces mogelijk gemaakt.
  • Stimuleren van samenwerking tussen jeugd en cultuurpartners, streven naar duurzame samenwerkingsverbanden.

Kinderen Baas BXL

In 2019-2020 wordt, met de steun van de Stad Brussel, het project Kinderen Baas BXL verder uitgewerkt. Binnen dit project willen we participatieve samenwerkingstrajecten creëren tussen culturele organisaties en organisaties met een werking voor kinderen. Een proeftuin met IBO Nekkersdal werd reeds opgestart. Samen met de begeleiders bedenken we, op basis van de gespreksmethode BabbelArt, hoe we de artistieke en culturele interesses die er leven bij de groep kinderen kunnen stimuleren. Daarnaast wordt gebrainstormd over welke culturele plek zij voor één dag willen veroveren. Ook wordt een tweede traject voorbereid, met een partnet uit de Stad Brussel, Laken, Haren, Neder-over-Heembeek. Meer info? Marijke.vanhassel@lasso.be

Contactinfo

Wil je graag meer weten over deze methodiek? Aarzel niet ons te contacteren!

Marijke Van Hassel, marijke.vanhassel@lasso.be 
T 02 513 15 90