Ben je op zoek naar inspiratie om je programma of vrijetijdskalender vorm te geven? Wil je graag te weten komen wat de culturele sector op maat van groepen volwassenen te bieden heeft?

Kom dan langs op onze BrusselArt Toernée! Deze inspiratiedag op maat van groepen uit het volwassenenwerk (socio-culturele verenigingen, welzijnsorganisaties en volwasseneneducatie) gaat dit jaar door op donderdag 13 december 2018 in het Kaaiforum van het Kaaitheater. Je kan er kennismaken met het aanbod voor groepen van verschillende Brusselse cultuurhuizen en culturele organisaties en je informeren over de financiële kortingen voor je groep met de VGC Paspartoe groepspas.

We verwelkomen dit jaar de volgende culturele organisaties op onze cultuurmarkt:
Kaaitheater, Odysseia Ensemble, BrukselBinnensteBuiten, Beursschouwburg, Wiels, Bozar, KVS, Kunstenfestivaldesarts, VOEM, Argos Arts, Labolobo, MIM, KMSKB, ...

Op deze inspiratiedag reiken we je graag een aantal methodieken aan om met je groep in gesprek te gaan over cultuurparticipatie of kan je luisteren naar interessante praktijken over samenwerkingen over sectoren heen. Tot slot bieden we je ook de mogelijkheid om twee culturele spelers wat grondiger te leren kennen.

Programma

09:30 - 10:00 Onthaal

Dé kans om al even kort kennis te maken met andere organisaties rond een kopje koffie.

10:00 - 11:30 Sessie - Kies één van beide:

Sessie 1 Gespreksmethodieken in de kijker

Met je groep in gesprek over cultuurparticipatie

Sessie 2 Samenwerkingen in de kijker

Een overzicht van inspirerende praktijken

11:30 - 13:00 Cultuurmarkt & pitch-ronde (met lunch)

Naast de klassieke cultuurmarkt met infostandjes, zullen enkele organisaties de highlights van hun cultureel aanbod kort voorstellen in de vorm van een pitch. Verder voorziet Lasso broodjes voor de lunch tijdens de cultuurmarkt, die gereserveerd kunnen worden bij de inschrijving.

13:00 - 14:30 Ontdek het aanbod van Kanal of CIVA - Kies één van beide:

Keuze 1 KANAL-Centre Pompidou

Keuze 2 CIVA - Cultuur & Architectuur

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder wat meer informatie over de gespreksmethodieken, samenwerkingen & rondleidingen die aan bod zullen komen op de BrusselArt Toernée:

Gespreksmethodieken in de kijker – met je groep in gesprek over cultuurparticipatie

 • Er op UiT Netwerk Tegen Armoede
  Er op UiT gaat over de drempels die mensen in armoede ervaren wanneer zij willen deelnemen aan cultuur en vrije tijd. Het biedt een begeleidingspakket aan dat je heel concreet doet nadenken over hoe je die drempels kan verlagen.
 • Grote Vrijetijdsspel – Fonds Vrijetijdsparticipatie
  Het spel is een methodiek om binnen sociale organisaties het gesprek aan te gaan over wat vrije tijd is voor hun leden en welke drempels eventueel kunnen leiden tot niet-deelname aan vrijetijdsactiviteiten.
 • BabbelArt – Lasso
  BabbelArt is een speelse gespreksmethode voor groepsbegeleiders, leerkrachten, vormings- en (kunst)educatieve medewerkers die met een groep jongeren of volwassenen in gesprek willen gaan over hun artistieke en culturele interesses en ervaringen.

Samenwerkingen in de kijker – een overzicht van inspirerende praktijken

 • Art For All Globe Aroma
  Art For All heeft als doel om nieuwkomers het Brusselse culturele landschap te laten ontdekken. Het programma wordt maandelijks samengesteld door een groep die bestaat uit nieuwkomers en Brusselaars met een liefde voor kunst en cultuur in Brussel.
 • Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België & Ter Ursulinen
  Hoe kwetsbare doelgroepen en de museumwereld met elkaar verbinden? Hiervoor werkt het KMSKB nauw samen met enkele partners uit de Brusselse zorgsector, een intensief traject werd opgestart met het woon-en zorgcentrum 'Ter Ursulinen'.
 • Project Applaus – Kaaitheater, KVS, Beurs, Bronks & KFDA
  Beursschouwburg, Kaaitheater, Bronks, KVS en Kunstenfestivaldesarts bieden samen thematische oefenkansen Nederlands aan rond kunst en cultuur. Hiervoor werken ze samen met een aantal jeugd- en sociale organisaties.
 • Op zwier door cultureel Brussel Citizenne
  Citizenne ondersteunt sociale organisaties om het rijke culturele Brusselse aanbod te leren kennen. Door gebruik te maken van de VGC Paspartoepas en het omkaderen van de uitstappen wordt cultuur toegankelijk gemaakt voor vele Brusselaars!


Ontdek het aanbod van KANAL - Centre Pompidou
Nog voor de Citroëngarage zal worden omgebouwd tot de grootste culturele instelling van Brussel, met een oppervlakte van 35.000 m2 gewijd aan alle vormen van creatie, biedt KANAL – Centre Pompidou een heel jaar lang een rijk gevuld programma van culturele activiteiten. De publiekswerking laat ons kennismaken met de vele mogelijkheden in KANAL.

Wandeling in KANAL door CIVA - Cultuur & Architectuur
CIVA is een museum, een archief en een bibliotheek over (landschaps-) architectuur, stadsecosystemen en geschiedenis in Brussel. Het hele jaar door kan je er terecht voor tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en kinderactiviteiten. CIVA leidt ons rond in de architecturale parel KANAL.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRAKTISCH

Wanneer? Donderdag 13 december 2018 van 09:30 tot 14:30
Waar? Kaaitheater, Kaaiforum (1e verdiep), Sainctelettesquare 19, 1000 Brussel
Voor wie? Voor vrijwilligers, groepsbegeleiders en hun groepen uit socio-culturele verenigingen, welzijnsorganisaties en volwassenenonderwijs
Deelname is gratis (inschrijven kan t.e.m. 07/12/2018) + we voorzien een broodjeslunch. Je kan je voor het hele programma inschrijven of voor afzonderlijke delen.

Heb je nog vragen?
Neem dan contact op met Marijke Van Hassel, marijke.vanhassel@lasso.be of Naomie Mawete Tuana, naomie.mawetetuana@lasso.be

Praktische info

Wanneer?

donderdag 13 december 2018

Waar?

Kaaitheater, Kaaiforum (1e verdiep), Sainctelettesquare 19, 1000 Brussel

Deelnemen?

Inschrijven kan tot 7/12

Prijs?

Deelname is gratis