Hoe kunnen jongeren volwaardig deelnemen aan de culturele wereld? Welke ervaringen in samenwerking tussen de culturele sector, het onderwijs en/of de jeugdsector zijn interessant om te delen? Hoe benaderen leerkrachten, jeugdwerkers, culturele bemiddelaars en anderen dit kruispunt van sectoren, instellingen, organisaties en mensen?

Op dinsdag 19 november co-organiseren Lasso en Tour à Plomb een tweetalige inspiratiedag over Move It Kanal, een stadsproject over de cultuurparticipatie van jongeren tussen 12 en 18 jaar van de Brusselse Kanaalzone.

We willen hiermee inspiratie bieden aan professionals die dagelijks werken aan de band tussen cultuur en jongeren: jeugdwerkers, leerkrachten (secundair onderwijs), culturele bemiddelaars en andere professionals. Ook willen we expertise-uitwisseling op het gebied van participatief en cultureel werk met jongeren over de taalgrenzen heen (Nederlands, Frans) mogelijk maken.

Programma

9u30 Onthaal met koffie

10u00 Plenaire opening

Welkomstwoord, intro Move It Kanal en première Doc Series #2 "Les Experts du Petit Manchester 2.0"

10u40 3 sessies in kleine groepen

1) Onderzoeksatelier: hoe de impact van je projecten meten? 2) De stem van de jongeren in jeugdhuizen: praktijkvoorbeelden van culturele projecten in de jeugdsector 3) Hoe werk je artistiek en participatief in een klas? Presentaties van verschillende projecten + expertise-uitwisseling met het publiek

12u00 Plenair slot

Presentatie van de tool "Festivals voor en door jongeren" en kennismaking met verschillende organisaties

12u30 Aperitiefgesprekken en lunch

13u30 Extra namiddagprogramma (optioneel)

1) Infosessie "BabbelArt", de ludieke gespreksmethode om de dialoog over kunst en cultuur te starten + bezoek Tour à Plomb (tot 15u30) 2) Buurtwandeling (intro Tour à Plomb + bezoek van enkele non-profit organisaties in de omgeving die inzetten op jongeren en cultuur) (tot 16u00)


Eind september vind je hier meer gedetailleerde info over het programma en inschrijvingsmogelijkheden, maar hou alvast je agenda vrij!

Meer info of vragen? ine.vos@lasso.be

(c) Georges de Kinder

Praktische info

Wanneer?

Dinsdag 19 november 2019

Waar?

Tour à Plomb

Deelnemen?

Inschrijven verplicht, mogelijk vanaf eind september.

Prijs?

Gratis

Taal?

NL/FR