Op 26 februari stelt Lasso haar nieuwste publicatie 'Kunstenaars en de klas – focus Brussel' voor in het ABC huis in Schaarbeek. Uitgangspunt is de ervaring van Move It, een internationaal project met Oostenrijks kunstenaar Airan Berg in zes Brusselse scholen, aangevuld met andere waardevolle artistieke schoolprojecten van Brusselse kunstenpartners en (brede) scholen.

De publicatie biedt een concrete roadmap aan aan al wie zijn schouders wil zetten onder een kunstenaarsproject in of met een klas. In een mix van interviews, citaten, overzichten en concrete tips en tricks laten we verschillende thema's aan bod komen: superdiversiteit en meertaligheid, de effecten van een artistiek project op de leerlingen en leerkrachten, de gedragenheid van het artistiek project binnen de school, drempels, valkuilen, en succesfactoren, … Je vindt er suggesties om een goede samenwerking tot stand te laten komen, over hoe de juiste partner te vinden, en welke ondersteunende organisaties of diensten er zijn. We sluiten af met concrete tips en tricks voor de verschillende fasen van een samenwerking, en een overzicht van financiële hulplijnen.

We koppelen deze voorstelling aan een inspiratiedag voor al wie erover nadenkt om in de Brusselse context een artistiek scholenproject op te zetten: leerkrachten, Brede School-coördinatoren, kunstenaars en kunsteducatieve medewerkers alsook bemiddelaars die hun netwerk willen uitbreiden en methodisch ideeën willen op doen.

Daarom laten we een aantal gevestigde waarden uit het Brusselse kunsteducatieve veld de deelnemers via verschillende methodieken aan den lijve ondervinden wat ze met de leerlingen doen, en welke effecten dit teweegbrengt binnen de school.

Programma

09:30 Onthaal

10:00 Plenaire opening

Welkom door Lasso en ABC, presentatie van het magazine en keynote door Gerhard Jäger van ABC

10:30 Keuze uit vier parallelle workshops

1. Kunstenaars en de klas: panel en discussie met het publiek

Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de inhoud van het magazine “Kunstenaars en de klas – focus Brussel”. Artistieke projecten op school, de betrokkenheid van kunstenaars in het schoolgebeuren, het verbinden van verschillende werelden, er komt wat bij kijken. We bekijken het gegeven vanuit verschillende perspectieven, en laten verschillende stemmen aan het woord: Dirk Derom (coördinator SDKO, Samenwerkingsplatform Deeltijds Kunstonderwijs Brussel), Han De Meulemeester (coördinator Brede School historisch Molenbeek), Valérie De Schuymer (leerkracht Atheneum De Toverfluit, Molenbeek) en Daan Milius (kunstenaar). Randvoorwaarden, succesfactoren, drempels en valkuilen, ze komen allemaal aan bod. Ook het publiek wordt uitgenodigd om actief deel te nemen aan het gesprek.

2. ABC (ART BASICS for CHILDREN)

ART BASICS for CHILDREN is een kunsteducatieve organisatie die zich op de grens van kunst en educatie bevindt: het is een labo voor esthetische ervaringen, creativiteitsontwikkeling en artistieke sensibilisering. Tijdens deze sessie laat een ABC-gids je alle hoeken van het ABC-huis zien, en licht hiermee een tipje van de sluier van de mogelijkheden die hun manier van werken biedt voor leerkrachten en leerlingen, met een focus op kleuter- en lager onderwijs. Bij ABC komen verschillende kunstdisciplines aan bod, en wordt ook gebruik gemaakt van de meest uiteenlopende technieken, materialen en media. Bereid je voor om je onder te dompelen in een creativiteitsbad, met veel aanknopingspunten met je dagelijkse klaspraktijk! Focus: kleuter- en lager onderwijs (papier en visuele poëzie)

3. MUS-E

MUS-E, platform voor kunstenaars in co-creatie, focust in haar werking als tweetalige kunstenorganisatie op het organiseren van het MUS-E programma dat via het onderwijs kinderen vanaf jonge leeftijd actief kunst wil laten beleven. Kunstenaars uit diverse disciplines worden gedurende een schooljaar verbonden aan een klas en werken op wekelijkse basis een artistiek project uit in samenwerking met de leerkracht en de kinderen. Dit brengt een langdurig creatief en groepsdynamisch proces op gang waarin mogelijkheden worden gecreëerd om zich creatief uit te drukken en te experimenteren. Openheid en respect voor zichzelf en de anderen staan daarbij centraal. Tijdens deze sessie zal een MUS-E kunstenaar dieper ingaan op hun praktijken. M.b.v. concrete voorbeelden uit het lager onderwijs, krijg je als leerkracht een duidelijk beeld over wat MUS-E voor jou als leerkracht en voor je leerlingen kan betekenen. Focus: basisonderwijs (lager)

4. BOZAR Next Generation, please

Met “Next Generation, please” laat BOZAR dit schooljaar 200 leerlingen uit twaalf scholen (2e en 3e graad secundair) en jongerenverenigingen samen met kunstenaars nadenken over (open) grenzen, de Europese cultuur en identiteit, burger-zijn en burgerzin, democratie en participatie, vrijheid van meningsuiting, migratie en diversiteit. De kunstenaars gaan met hun eigen methodiek en medium aan de slag met de jongeren, en de resultaten van deze inspirerende samenwerkingen (gaande van kortfilms, teksten over performances, foto’s tot interactieve installaties) worden tentoongesteld in mei 2016. Tijdens deze workshop krijg je een beter zicht op het engagement dat BOZAR als cultuurhuis opneemt, en ondervind je aan den lijve hoe één van de kunstenaars met die jongeren aan de slag gaat. Focus: secundair onderwijs

12:15 Aperitief met gesprekstafels

over concrete handvaten om op school met artistieke projecten aan de slag te gaan

12:45 Broodjeslunch

13:30 Einde voorzien

Voor wie?

Voor leerkrachten basisonderwijs en secundair onderwijs uit Brussel en de Rand, Brede Schoolcoördinatoren, zorgcoördinatoren, directieleden.
Voor kunstenaars, publieksmedewerkers uit de culturele sector, kunsteducatieve organisaties die actief zijn of willen worden in Brussel.

Meer info? ine.vos@lasso.be

Kon je niet aanwezig zijn op het presentatiemoment, maar heb je wel interesse om de inspiratiegids te lezen, dan kan je deze altijd bestellen via dit formulier. De gids kost €5 voor leerkrachten en non-profit organisaties uit Brussel, €10 voor anderen.

Praktische info

Wanneer?

Vrijdag 26 februari, van 9.30 tot 13.30 uur (incl. broodjeslunch)

Waar?

ABC Schaarbeek, Gaucheretplein 13

Prijs?

Inschrijven is verplicht via onderstaand formulier, deelname kost 10 euro (inclusief broodjeslunch en magazine)