Pour la version française, cliquez ici.

Deze activiteit is voorbij. Het verslag van deze dag kan je hier lezen >>


Wil je graag weten hoe jongeren (12-18 jaar) uit de Brusselse kanaalzone cultuur beleven en aan welke vormen van cultuur ze participeren? Ben je nieuwsgierig naar de onderzoeksresultaten in het kader van het Brussels stadsproject Move It Kanal? Kom dan op 4 mei 2017 naar de studiedag van Erasmushogeschool Brussel - Opleiding Sociaal Werk i.s.m. Lasso op campus Bloemenhof in hartje Brussel.

Na de presentatie van de bevindingen over de cultuurparticipatie van jongeren uit de Brusselse Kanaalzone, kan je aan de slag in één van de tweetalige praktijkgerichte sessies. De studiedag richt zich tot leerkrachten, cultuur- en jeugdwerkers en iedereen die benieuwd is naar de cultuurparticipatie van jongeren uit de Brusselse Kanaalzone.

Programma

09:00 Onthaal

09:30 Plenair gedeelte

1 Welkomstwoord door Luc De Boever, directeur departement Management, Media & Maatschappij, Erasmushogeschool Brussel

2 Cultuurparticipatie van jongeren in de Brusselse Kanaalzone

Hanne Stevens, onderzoeker van de EHB Opleiding Sociaal Werk, duidt hoe jongeren in de Brusselse Kanaalzone aan cultuur participeren. Ze deelt haar inzichten over hun interesses, aan welke cultuuractiviteiten ze deelnemen en waarom. Na deze presentatie volgt een kritisch reflectiemoment door een vijfkoppig panel. Samira Hmouda (System D - Pianofabriek), Jessy Siongers (VUB, UGent), Sébastien Marandon (Leerkracht Institut Sainte Marie Sint-Gillis) en Kamal El Hajjouti (Bekile jeugdwerking) laten vanuit de eigen praktijk en expertise hun licht schijnen, samen met een Brusselse jongere Hanane Khiel (oprichtster jongereninitiatief ConnectBX).

11:00 Parallelle sessies

Keuze uit vijf praktijkgerichte sessies

Sessie 1 - VOLZET! Jongeren maken zelf cultuur. Bottom-up!

Brusselse jongeren organiseren zichzelf in heuse collectieven/initiatieven/organisaties. Cultuur van onderuit, bottom-up: op geheel eigen wijze nemen ze het heft in handen. Een aantal van die jeugdige initiatieven bieden een inkijk in hun traject en werkwijze: Connect BX - legt linken tussen jongeren en het socioculturele veld in Brussel (FR) & Ras El Hanout/ L'épicerie (geëngageerd Molenbeeks theater, kruispunt van culturen en ontmoetingsplek (FR/NL)). Mehdi Maréchal van DEMOS reflecteert hierover met het publiek. Voor wie? Iedereen welkom.

Sessie 2 - VOLZET! Over de rol van jeugdwerk, onderwijs en cultuur

Naast jongeren in de Brusselse Kanaalzone, richt het onderzoek van Move It Kanal zich ook naar cultuurwerkers, jeugdwerkers en leerkrachten. Via interviews en focusgroepen werden zij bevraagd over hoe zij kijken naar de cultuurparticipatie van deze jongeren. Welke rol kunnen zij spelen met betrekking tot jongeren en cultuur? Bart Claes, onderzoeker van de Opleiding Sociaal Werk, neemt je mee doorheen de onderzoeksresultaten en biedt de nodige tips & tricks. Voor wie? Iedereen welkom.

Sessie 3 - VOLZET! Hoe jongeren enthousiasmeren? Een intervisiemoment voor jeugd- en cultuurwerkers

Hoe enthousiasmeer je jongeren voor een cultureel project? In deze sessie vertrekken JES vzw en Centrum West (D'Broej) vanuit hun eigen ervaring en die van de deelnemers, en gaan ze samen op zoek naar kleine en grote successen. Via uitwisseling en interviews komen we tot grote en kleine ideeën en praktische tips om (meer) jongeren te bereiken. Voor wie? Specifiek voor jeugdwerkers & cultuurwerkers met ervaringen.

Sessie 4 Spelmethodiek: met tieners in gesprek over kunst & cultuur

Met tieners in gesprek gaan over kunst en cultuur is interessant en belangrijk, maar soms ook uitdagend. Lasso ontwikkelde samen met De Aanstokerij een spel voor begeleiders van tieners. Deze tool helpt begeleiders op informele manier te peilen naar de interesses en motivatie van tieners om aan kunst en cultuur deel te nemen. Verder heeft het spel als doel om de blik van tieners op kunst en cultuur te verbreden. In deze sessie vertellen Margot Styfhals en Annabel Debaenst (Lasso) over het ontstaan van het spel en toont Johan Van Even (De Aanstokerij) hoe het spel in zijn werk gaat. Voor wie? Leerkrachten, jeugdwerkers & cultuurwerkers.

Sessie 5 JOPA! Over jongerenparticipatie

Participatief werken met jongeren kan een meerwaarde zijn voor een culturele organisatie of een onderwijsinstelling, of voor de ontwikkeling van een cultureel aanbod. Hoe doe je dat in de praktijk? In deze workshop gaan Steven Degraeve en Lucie De Meyst (lectoren Opleiding Sociaal Werk EHB) aan de slag gaan rond JOngerenPArticipatie (JOPA). Ervaringen en inzichten van de deelnemers worden gekoppeld met de knowhow van ervaringsdeskundigen. Voor wie? Specifiek voor cultuurwerkers & leerkrachten.

12:30 Lunch

13:30 Einde

PRAKTISCHE INFO

  • Wanneer? 4 mei 2017 09:00 – 13:30
  • Waar? Erasmushogeschool Brussel – campus Bloemenhof, Zespenningenstraat 70 - 1000 Brussel.
  • Voor wie? Cultuur- en jeugdwerkers, leerkrachten of iedereen die benieuwd is naar het onderwerp.
  • Taal? Simultaanvertaling (NL/FR) is voorzien tijdens het plenaire deel. Alle sessies zijn tweetalig.
  • Inschrijven? De studiedag is volzet, de inschrijvingen zijn afgesloten. Indien je meer info wenst, contacteer dan ine.vos@lasso.be.

Meer info over Move It Kanal: klik hier.

Move It Kanal is een stadsproject (2015-2021) van Lasso en de EHB Opleiding Sociaal Werk i.s.m. JES vzw, d'Broej, RAB/BKO, L.E.S. Molenbeek, IHECS. Het project wordt ondersteund door het Brussels hoofdstedelijk gewest en de Europese Unie in het kader van EFRO Brussel.

Praktische info

Wanneer?

Donderdagvoormiddag 4 mei 2017 09:00 – 13:30

Waar?

Erasmushogeschool Brussel – campus Bloemenhof, Zespenningenstraat 70 - 1000 Brussel

Prijs?

Het inschrijvingsgeld bedraagt €10 (standaardtarief), inclusief lunch. Organisaties uit de Brusselse Kanaalzone betalen een voordeeltarief van €5.

Taal?

Simultaanvertaling (NL/FR en FR/NL) is voorzien tijdens het plenaire deel. Alle sessies zijn tweetalig.