Deze activiteit is afgelopen. Hier vindt u het verslag.

Ben je leerkracht, jeugdwerker of cultuurwerker en op zoek naar nieuwe ideeën om aan de slag te gaan met tieners rond artistieke talentontwikkeling? Kom dan naar de inspiratievoormiddag 'Try Out Teens' op dinsdag 20 februari 2018 in de Beursschouwburg.

De dag wordt geopend door Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel. Lasso stelt in het plenaire deel de recent ontwikkelde tools voor die leerkrachten, jeugd- en cultuurwerkers kunnen ondersteunen om met tieners artistiek aan de slag te gaan:

 • De speelse gespreksmethode BabbelArt om met tieners het gesprek rond kunst en cultuur aan te gaan. BabbelArt bestaat uit twee modules die apart gespeeld kunnen worden.
 • Een magazine waarin verschillende praktijken in beeld worden gebracht en een bundeling van guidelines over hoe je met tieners kan werken rond artistieke talentontwikkeling
 • Een documentaire waarin jongeren vertellen over hun ervaring in artistieke projecten.

In de keuzesessies kan je verder kennismaken met de speelse gespreksmethode BabbelArt en/of een panelgesprek bijwonen waarbij praktijkwerkers aan het woord komen. Kies onderaan 1 van de 4 sessies.

 • BabbelArt - Module 'Verruim je blik op kunst en cultuur'
  Je ontdekt verschillende kunstdisciplines en gaat hierover op een ludieke manier in gesprek met je medespelers. Theater, dans, muziek en ook meer hedendaagse cultuuruitingen zoals gaming, street art etc. vormen interessante uitgangspunten voor een gesprek over kunst en cultuur.
 • BabbelArt - Module 'Organiseer een kunstenfestival'
  Organiseer een fictief kunstenfestival met zelfbedachte activiteiten. Hier moet je verschillende opdrachten uitvoeren die ingaan op de vragen: "Hoe breng je een publiek in contact met een culturele activiteit? Wat is een geschikte locatie voor een festival? ..." De antwoorden hierop geven de affiche vorm die het uithangbord wordt van het kunstenfestival.
 • Panel - 'Artistiek aan de slag in het jeugdwerk'
  Raisa Vandamme (fotograaf bij o.m. Mus-E Belgium), Jonas Merckx (jeugdhuisondersteuner JH De Branding), Anas L'mourabiti (tienerwerker JH De Branding) en An Vandermeulen (publieksmedewerker Beursschouwburg) vertellen hun ervaringen. Hoe betrekken we tieners op een actieve manier? Wordt er samengewerkt met externe partners en hoe verloopt die samenwerking? Ze geven tips over wat werkt en wat niet. Dit panel wordt gemodereerd door Liselotte Vanheukelom (coördinator jeugdwerk JES).
 • Panel - 'Artistiek aan de slag in het onderwijs'
  Ann Coosemans, Françoise Matthys (leerkrachten Koninklijk Atheneum Anderlecht), Eline Leonard (kunsteducatief medewerker Destelheide) en Jochem Devens (videokunstenaar bij o.m. Kamo vzw) vertellen over hun ervaringen hoe ze artistiek aan de slag gaan met tieners. Welke competenties van tieners worden hierdoor versterkt? Hoe creëer je een draagvlak voor dergelijke projecten? Ze geven tips over wat werkt en wat niet. Dit panel wordt gemodereerd door Ine Vos (stafmedewerker Lasso).

Programma

8:45 - 9:20 Onthaal met koffie

9:20 - 10:20 Plenaire sessie

Na een verwelkoming door Anja Van Roy, coördinator Lasso, wordt de dag geopend door Sven Gatz Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel. De verschillende Try Out Teens-tools worden voorgesteld: het Magazine, de Guidelines, de gespreksmethodiek BabbelArt en de documentaire.

10:20 - 12:45 Keuzesessies - Kies 1 van de 4 sessies

Kies 1 van de 4 sessies, waarbij je het spel deels of volledig kan spelen en/of 1 of 2 panelgesprekken kan bijwonen. Geef je keuze aan bij je inschrijving.

Keuze 1 BabbelArt - beide modules

Speel beide modules van de speelse gespreksmethode BabbelArt: 'Verruim je blik op kunst en cultuur' en 'Organiseer een kunstenfestival'.

Keuze 2 BabbelArt + Panel 'jeugdwerk'

Speel de BabbelArt-module 'Organiseer een kunstenfestival' en woon het panelgesprek 'Artistiek aan de slag in het jeugdwerk' bij.

Keuze 3 Panel 'Onderwijs' + BabbelArt

Woon het panelgesprek 'Artistiek aan de slag in het onderwijs' en speel de BabbelArt-module 'Verruim je blik op kunst en cultuur'.

Keuze 4 Beide panels

Neem deel aan beide panelgesprekken 'Artistiek aan de slag in het onderwijs én in het jeugdwerk'.

12:45-13:30 Netwerklunch

De inschrijvingen worden afgesloten op dinsdag 13 februari.

Deze inspiratiedag organiseert Lasso in het kader van het project Try Out Teens met ondersteuning van de Vlaamse Overheid.

Wens je meer informatie over het project? Neem dan contact op met stephanie.lemmens@lasso.be.
Praktische info

Wanneer?

Dinsdag 20 februari 2018 van 8u45 tot 13u30

Waar?

Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel

Deelnemen?

Inschrijven via onderstaand formulier.
Op 13 februari worden de inschrijvingen afgesloten.

Prijs?

De deelnameprijs bedraagt €20 inclusief publicatie & lunch, je ontvangt een factuur na de inschrijving.

Je kan BabbelArt ter plekke aankopen aan een voordeeltarief van €35 (ipv €49)