Lasso | Buurtwandeling 'Oud Molenbeek'

Lasso wil cultuurwerkers ondersteunen in het ontwikkelen en uitbouwen van hun publiekswerking of buurtwerkingen heeft daarbij specifiek aandacht voor maatschappelijk kwetsbare groepen. Het bereiken van of toegankelijk zijn voor deze grote groep Brusselaars is geen eenvoudige opdracht. Vorig jaar gingen we op stap in de Anneessenswijk en was de focus sociale organisaties die voornamelijk werken met personen in armoede. Dit jaar nemen we jullie mee naar Oud Molenbeek waar de focus ligt op jongeren.

Op welke manier kan je als cultuurhuis bruggen slaan naar maatschappelijk kwetsbare jongeren? Hoe kan je daarbij samenwerken met jeugd- en wijkorganisaties? Welke organisaties kunnen je hierbij op weg helpen? Waar zijn die dan vooral mee bezig en welke soort samenwerking vinden ze relevant? Deze vragen vormden het uitgangspunt van de buurtwandeling door 'Oud Molenbeek' die Lasso, in samenwerking met een groep laatstejaarsstudenten sociaal-cultureel werk van de Erasmus Hogeschool Brussel, organiseerde voor cultuurwerkers op 5 mei 2014.

De buurtwandeling gaf ons een inkijk in de leefwereld van de jongeren uit deze buurt en de leefbaarheid in deze door armoede gekenmerkte buurt.

We maakten kennis met drie organisaties die op één of andere manier werken met jongeren: Vereniging Marokkaanse Jongeren (VMJ), Buurthuis Bonnevie en Smoners vzw (een franstalige socio-culturele vereniging). Daarnaast maakten we tijdens de wandeling gebruik van de Lomap van JES vzw.

Het presentatieboekje van de studenten kan je hiernaast downloaden.