Lasso/BKO/RAB | Cahier - Interact # 6 | Kunstenaars maken de stad. Artistieke praktijken in Brussel

Cahier - Interact # 6 stelt de kunstenaar in Brussel centraal. Lasso & BKO/RAB vroegen aan journaliste Julie Rodeyns om een aantal interviews af te nemen met verschillende kunstenaars die in hun werk een centrale plaats geven aan de Brusselse stedelijke realiteit. Het gaat hier om kunstenaars die er expliciet voor kiezen om projecten te ontwikkelen samen met Brusselse verenigingen, groepen, bewoners,...

Voor het eerste hoofdstuk 'Ontmoetingen in de stad', sprak Julie Rodeyns met beeldend kunstenaar Emilio Lopez Menchero, acteur en theatermaker Jamal Boukhriss, en choreografe en performer Einat Tuchmann. Ze hebben verschillende manieren om met de stad om te gaan, maar allen stellen ze Brussel centraal in hun werk.

Acteur Willy Thomas (KVS) lag mee aan de basis van de organisatie Bruxelles Nous Appartient – Brussel Behoort Ons Toe (BNA-BBOT). Hij legt uit hoe zijn band met Brussel is ontstaan en kijkt terug op Tok Toc Knock, het stedelijke project dat KVS in 2012-2013 in drie Brusselse wijken georganiseerd heeft. Parallel met het interview met Willy Thomas, geeft Séverine Janssen (coördinatrice BNA-BBOT) meer toelichting bij de werking van haar organisatie en hoe ze via geluiden verhalen uit de stad reconstrueren.

Els Opsomer
, Anna Rispoli, Heike Langsdorf en het collectief Groupenfonction komen aan bod in het derde hoofdstuk 'De stad is een meervoud'. Deze kunstenaars peilen in hun werk naar de stedelijke conditie en de stedelijke structuren die vaak voor elke grootstad opgaan. Ze willen het eenduidige van sloganeske 'city branding' ontmaskeren en de stad in haar complexiteit benaderen.

'Yarn Bombing Bruxelles'
is een groep ijverige street-art kunstenaars die bij hun interventies gebreide lappen gebruiken om de stad te verfraaien. Julie Rodeyns ging met hen op stap om aan den lijve te ondervinden hoe ze precies te werk gaan.

En wat hebben de Brussels realiteit, Yarn Bombing Bruxelles en Elmer, de veelkleurige olifant uit de jeugdboeken van David McKee, gemeenschappelijk? Dat kom je op het einde te weten.Het artikel 'Kunstenaars maken de stad. Artistieke praktijken in Brussel' kan u rechts bovenaan downloaden.

Dit artikel is het zesde deel van de publicatiereeks 'Cahiers Interact' waarmee Lasso/BKO/RAB de reflecties en acties van de Brusselse kunstensector omtrent de Brusselse diversiteit onder de aandacht willen brengen, en nieuwe pistes willen aanreiken voor de toekomst. De volledige reeks kan u hier vinden >>>

Aarzel zeker ook niet om dit artikel te verspreiden naar alle geïnteresseerden die wij niet hebben kunnen bereiken.