Move It Kanal | "C'est bon in Laken"

Om het project te volgen vanaf het begin, kan je hier al een eerste artikel terugvinden.


We zijn begin 2020 als we kennis maken met Timo Vantyghem, socio-cultureel werker bij GC Nekkersdal. Enthousiast stapt hij mee in het verhaal van het project « Masir Avenir » (in samenwerking met bon – Agentschap Integratie & Inburgering).

GC Nekkersdal beschikt over een supergemotiveerde ploeg én infrastructuur die ze ter beschikking kunnen stellen van groepen waaronder de jongeren van Masir Avenir. Een perfecte combo dus, zeker als je weet dat er bij bon steeds meer jongeren zijn die hun artistieke talenten willen tonen voor een publiek.  

Met dit in het achterhoofd bedenken we het plan om een festival voor en door jongeren op poten te zetten. Dat festival zal een plaats krijgen binnen Bewogen, een week vol events die oude en nieuwe Brusselaars met elkaar verbinden. Tijdens vier opeenvolgende woensdagen spreken onze jongeren van bon in GC Nekkersdal af met jong volk uit Jeugdhuis Miks (D’broej). Er wordt gebrainstormd, gerepeteerd en vooral gecreëerd. Opeens is er een naam voor het festival:  « C’est bon in Laken ». Een logo volgt, vervolgens een slogan,... Alles 100% homemade. Ook de voorbereidingen, technische ondersteuning, sound mix, etc... nemen de jongeren voor hun rekening.  

Op de grote dag zoemt het GC Nekkersdal van de energie : jongeren van de jeugdhuizen Habbekrats en Mosaïc maken een graffitikunstwerk onder het goedkeurende oog van kunstenaar Régis Bour. Het collectief Hashet bedruke tote bags terwijl er het almaar heerlijker begon te geuren in de keuken. Om 18u was er een World Buffet, en erna muziek : rap, beatbox, slam en een optreden van de groep WEGGEVOERD van Jeugdhuis ‘t Mutske (Laken).

C’était bon !  Herbeleef de sfeer met het foto-album.  


We are one ! Bedankt Patrick, Bella, Junior, Bright, Fall, Macka, Khaled, Lorelei, Umayma, Ines, Kawtar, Rania, Roa, Nassira voor jullie zelfvertrouwen en talent (op het podium).Bedankt Arianne, Souad, Menna en Youssra voor het heerlijke eten.Bedankt aan de ploeg van GC Nekkersdal, bon & Bewogen voor de energie ! Bedankt Régis Bour (graffiti atelier), Collectif Hachet (zeefdruk), Grégory (coaching rond tekstschrijven + op scèene), Super Nova – Martin (beatbox & coaching op scène), Ahmad Al Saadi (fotograaf van Bewogen festival) et Flo Mennes (begeleidster bij Miks Laken) voor jullie begeleiding en jullie passie. Bedankt Radio Marie-Christine voor de uitnodiging (herbeluister het interview vanaf minuut 33’10)