Move It Kanal | Les experts du petit Manchester 2.0 - Het vervolg (NL)

Eind oktober 2018 sloegen de Ecole Secondaire Karreveld en het Institut des Sœurs de Notre-Dame en de handen in elkaar voor een interscolair project in het kader van Move It Kanal.

Na zich te hebben ondergedompeld in het industriële verleden van de Kanaalzone, en de straten van Molenbeek & Anderlecht te doorkruisen met lenzen en camera’s, was het eindelijk tijd om de creativiteit de vrije loop te laten.

Een voormiddag, bij La Fonderie. Beide scholen maken kennis en beslissen samen over welke vorm hun gemeenschappelijk project zal aannemen. Alessandra, publiekswerker bij La Fonderie, had al wat voorbereidende brainstorms opgezet met de leerlingen. En kijk, de keuze viel op een fototentoonstelling, om de twee kanaalgemeentes in de kijker te zetten.

© Leerlingen Ecole Secondaire Karreveld / Institut des Sœurs de Notre-Dame, Lies Vanhauwere

Lasso / Move It Kanal riep de hulp in van Johanna de Tessières, een professionele fotojournaliste. Naast haar passie bracht zij de jongeren de kneepjes van het vak bij en stuurde hen vervolgens, gewapend met een camera, de straat op. Het resultaat mag gezien worden: van spontane shots tot bestudeerde kaders vol kleur en leven. Sommige foto’s schopten het zelfs tot buiten de schoolmuren!

Afsluitend kwam Wim de Pauw, socioloog aan de Erasmushogeschool Brussel en Move It Kanal-partner, op het leuke idee om Axel Pleeck van Philocité erbij te halen. Hij zorgde voor de sfeer tijdens het afsluitende debat. In dit filmpje ontdek je hoe de leerlingen het project ervoeren.


Eén minpuntje : omwille van logistieke redenen hebben beide klassen maar zelden kunnen samenwerken tijdens de workshops. We onthouden dat interscolair samenwerken niet vanzelfsprekend is EN bijzonder veel flexibiliteit vereist van alle deelnemende partijen.

Als je graag meer wil weten over de start van het project « Les experts du petit Manchester 2.0 », klik dan hier voor het eerste artikel in de reeks. Hier vind je trouwens meer info over Move It Kanal. 

En ontdek hier het werk van Johanna de Tessières, lid van het Huma collectief.