Move It Kanal | Les experts du petit Manchester 2.0 (NL)

Benieuwd naar de stand van zaken van dit project? Klik hier!

In oktober 2018 ging een nieuw Move It Kanal - pilootproject van start: "Les experts du petit Manchester 2.0". De partners rond het project zijn: La Fonderie, het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie in Molenbeek, Ecole Secondaire Plurielle Karreveld in Molenbeek, Institut des Sœurs de Notre-Dame in Anderlecht, CIVA-stichting en MoMuse, Gemeentelijk Museum van Sint-Jans-Molenbeek.

Tijdens het schooljaar 2018-2019 zullen twee klassen (één uit elke school) enerzijds een individueel traject met La Fonderie volgen, en anderzijds samen een creatieproces aanvatten. Doorheen verschillende fases zullen ze de industriële geschiedenis van hun stad ontdekken. Zo zijn er meerdere bezoeken gepland, zoals aan La Fonderie en MoMuse, en staan er thematische en sociologische wandelingen in Sint-Jans-Molenbeek op het programma. De bedoeling daarvan is om bruggen te slaan tussen het verleden en het heden vanuit vb. foto-archieven en verhalen van inwoners.

En dit is nog maar het begin! Heel een programma is voorzien, waaronder ook een ontmoeting tussen de twee klassen.

© La Fonderie

Het Move It Kanal-team begeleidt het project zowel op inhoudelijk vlak (Lasso) als op vlak van wetenschappelijke ondersteuning (Erasmushogeschool Brussel – Opleiding Sociaal Werk). Op inhoudelijk vlak werkt Lasso mee aan het concreet vormgeven van het project door het aanreiken van ideeën en partners voor activiteiten (vb. ontmoeting tussen de twee klassen), en vindt er regelmatig overleg met de verschillende betrokkenen plaats over de voortgang van het project. Op termijn voorziet Lasso ook de verspreiding van de opgebouwde ervaringen, naar culturele spelers en spelers uit andere sectoren toe. Voor het wetenschappelijke luik focust onderzoeker Wim De Pauw op impactmeting en innovatieve evaluatiemethodieken, om o.a. een beter zicht te krijgen op de impact van het project op de jongeren.

Voor La Fonderie is dit het 2e schooljaar op rij dat ze een scholenproject uit de grond stampen. Benieuwd naar hoe het project "Enchantée Molenbeek" vorig jaar is verlopen? Check op de blog hoe de leerlingen van Campus Saint-Jean en Serge Creuz (beiden uit Molenbeek) het ervaren hebben.

Wordt vervolgd!