Move It Kanal | Verslag | Cultureel jongerenfestival 'Graines de Bazaar'

>>> retrouvez le compte-rendu FR via ce lien

Graines de Bazaar was een plek waar ervaringen en kennis gedeeld werden rond thema’s als crowdfunding, publieke ruimte, artistieke talentontwikkeling en de zoektocht naar middelen om jeugdprojecten te realiseren.

Op 3 mei 2019 vond het festival plaats in Biestebroekbis, een tijdelijke bezetting van Toestand vzw. De workshops waren op maat van jeugd- en cultuurwerkers. Zo was er in de voormiddag een presentatie van Toestand over tijdelijke ruimte bezetting, kwam Growfunding er toelichtten hoe je met jongeren op een participatieve manier kunt nadenken over projectfinanciering en creëerde Move it Kanal/Lasso met enkele jeugd-en cultuurwerkers een fictief jongerenfestival door gebruik te maken van BabbelArt, de speelse gespreksmethodiek om met jongeren in dialoog te gaan over kunst en cultuur.

Foto: © Karim Akalay 

De namiddag werd ingevuld met een panelgesprek over jeugdprojecten en de toegang tot financiering en ruimte. Aan de tafel zaten Isabelle Abdylline (Lamif) , Arne Huysmans van VOLTA, Rojin Açilan van Bledarte en Pascal Smet, Brussels Minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Daarnaast werden er vier kortfilms geprojecteerd, gevolgd door een panelgesprek met de realisatoren: Hyun Lories, Black Speaks Black, Fatima- Zohra en Bachir Barrou. Het thema dat terugkwam in alle projecties, was (culturele) identiteit, en dat kwam ook nog verder aan bod in het nagesprek met de aanwezigen.

Één van de Growfundingprojecten kreeg er ook een plaats. Zo kwam Radio Moskou er live hun radio uitzenden en kwamen verschillende organisaties aan het woord.

De 2de dag van het jongerenfestival vond plaats in Allee du Kaai, een andere tijdelijke bezetting van Toestand vzw. Om een ruimte te geven aan jongeren die bezig zijn met drama contacteerde Move It Kanal het jeugdhuis Mosaïc om er een workshop drama te geven. Ze konden er een nieuwe plek leren kennen en voor de aanwezigen was het een leuke manier om kennis te maken met hun interpretatie van de discipline drama.

Mosaïc asbl is een jeugdhuis dat toegankelijk wil zijn voor iedereen door gratis activiteiten aan te bieden. Op die manier willen ze de culturele en sociale participatie van kinderen en jongeren in de stad bevorderen.

Zowel Growfunding & À fonds bieden financiering aan voor projecten. Zo was er een workshop Pitch je project geprogrammeerd, gegeven door Talented Youth Network (TYN). Hierbij lag de focus op waar je moet op letten als je een korte presentatie geeft. Alsook was er de mogelijkheid om dit te oefenen onder professionele begeleiding van de sessiegevers van TYN.

Op beide dagen kregen de jongeren ’s avonds de mogelijkheid om hun muzikale talenten te tonen op het podium. En wat voor een talentvolle jongeren zitten er wel niet in Brussel. Wordt vervolgd!

Om mee de sfeer op te snuiven van beide dagen kan je hier de foto’s terugvinden en de aftermovie valt hier te bekijken. Deze is gemaakt door Molenzine.